Mediawijsheid & kids

Zoals jullie konden lezen in mijn weekoverzicht van vorige week, bezocht ik een thema-avond over mediawijsheid. De avond was georganiseerd door de basisschool van Ramona. 

Als ouders worstelen wij best wel eens met het hoe en wat van het schermgebruik van Ramona. Het gaat dan om wat ze doet, hoe lang en vooral ook hoe het veilig te maken. Ik deed tijdens de thema-avond een aantal inzichten en ideeën op. De belangrijkste (voor mij dan althans….) staan hieronder.

Maak je computer veilig!

Je kunt dit doen door op de computer een aparte inlognaam en wachtwoord aan te maken voor je kind. Op een Apple computer doe je dit bij instellingen-ouderlijk toezicht. Je kunt voor deze inlognaam precies instellen wat je kind wel en niet mag doen onder deze inlognaam. Zo kun je programma’s aan en uit zetten, het gebruik van de camera instellen, websites blokkeren en zelfs de maximale tijd kun je instellen. Heel handig!

Op Youtube kan je nog een aparte filter instellen, dit hebben wij op de IPAD gedaan. Fimpjes met “expliciete” inhoud worden dan niet getoond.

Uiteraard valt ook het instellen van profielen op facebook, youtube etc. hieronder.

Let op chat-room functies!

In veel apps heb je te maken met chatroom functies. Ramona heeft bijvoorbeeld de apps van Minecraft, Sims en Topmodel. Op deze apps zit ook de chatroom functie. Eigenlijk een soort mini-facebook. Kinderen accepteren soms al snel mensen als ” vriend”  die ze niet kennen. Er is gevaar voor het zogenaamde ” grooming” , het digitaal kinder lokken. Iemand doet zich voor als een leeftijdsgenootje en kan via de app contact zoeken. Na een tijdje lijkt het alsof het leeftijdsgenootje een afspraak wil maken om elkaar te ontmoeten. Afijn: het vervolg hoef ik niet te vertellen. De chatroom functie hoef je overigens niet te gebruiken je kunt deze spellen ook spelen zonder profiel.

Mediawijsheid_logo

Let op de invloed van vlogs etcetera!

Kinderen zijn gek op YOUTUBE filmpjes. Leeftijdsgenootjes, of vaak iets oudere kinderen, nemen allerlei leuke filmpjes op die dan worden bekeken door jouw zoon, of dochter. Het is helemaal hip! Nu zijn er ook fimpjes bij die vallen in de categorie ” don’t try this at home” . Zo schijnt er momenteel een veel bekeken filmpje te zijn over het in je mond stoppen van een zo groot mogelijke dop…… Kijk dus mee met je kids en overleg over het feit dat in het echte leven deze acties niet altijd even leuk zijn.

Wees zelf actief op het internet!

Wil je een serieus gesprek kunnen voeren met je kind, over het gebruik van multimedia, dan is het handig als je weet waar je over praat. Geen idee wat Snapchat is? Probeer het een keer. Niet om nu gelijk zelf dagelijks foto’s te posten, maar om te ontdekken waar je kind mee bezig is.

Zorg voor ander vermaak dan het scherm!

Een afspraak maken over schermgebruik is punt 1, je er ook zelf aan houden is dan nummer 2 😉 , maar andere activiteiten aanbieden is een gemakkelijk wapen! Zorg voor een sportclub, doe eens een bord spel en ga op uitstap. En nee: het is niet handig als je dan als ouder ondertussen je mail checkt, of op Facebook zit…..

Als het mis gaat….

Maak in geval van pesten, misbruik etcetera direct screenshots en bouw zo een dossier op. Doe aangifte bij de politie.

Tenslotte:

Het belangrijkste is nog wel: blijf in gesprek met je kind! Tips en ideeën zijn volop op internet te vinden. Bijvoorbeeld op mijnkindonline.nl , of mediawijsheid.nl . Hier staan onder andere ook leuke apps genoemd. Want het internet heeft tenslotte ook heel veel leuke dingen te bieden!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s