Film: Achtste groepers huilen niet

Ramona kwam met een film van Netflix: 8e groepers huilen niet. Een film voor 9+ en dat leek haar wel wat, want ze is sinds een week negen jaar. Een film die mij gelijk aangreep en Ramona al snel achterstevoren deed zitten: ” Achtste groepers huilen niet” .

De film is al van 2012 en gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens uit 1999. Ik had er zelf wel eens van gehoord, maar dus nog niet gelezen of gezien. Het boek won de prijs van de Nederlandse kinderjury en de film zelfs een gouden kalf las ik op Wikipedia. Dus misschien dikke kans dat jullie het al lang gelezen, of gezien hebben…..

Het is een heftig verhaal over een meisje, Akkie, wat leukemie krijgt. Akkie noemt de ziekte zelf “stommemie”, want leuk is het natuurlijk verre van. Ze is stoer, ontzettend stoer, maar wordt ook ontzettend ziek. Hoe de kinderen, de juf, haar ouders, het ziekenhuispersoneel en vooral ook zij zelf daarmee omgaat; daar gaat de film over. Het is geniaal hoe de juf omgaat met haar leerlingen en hoe de oncoloog aan haar uitlegt welke ziekte ze heeft. Een film over hoe het leven ook kan zijn; hoe het leven zelfs ineens kan veranderen als je ziek wordt.

Ramona vond het heftig, maar ik merkte ook aan haar dat het haar ogen opende. Gelukkig heeft zij nu in haar dagelijkse leven niets te maken met ziektes als deze. Echter:  het besef dat het ook anders kan en hoe je daar dan mee om kunt gaan , dat is iets wat, vind ik, niet mag ontbreken in de opvoeding.

Hebben jullie het boek gelezen, of de film gezien? Ik ben benieuwd naar jullie mening!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s